Tips για αποφυγή τραυματισμών στο τένις

 In Uncategorized

Γράφει η Δέσποινα Δεβετζή, PT, OMT (cand.)  

Το tennis είναι ένα άθλημα που απαιτεί γρήγορες κινήσεις των χεριών, αλλά και των ποδιών, οι οποίες εκτελούνται σε διάφορα επίπεδα κίνησης και επιστρατεύονται διαφορετικές αρθρώσεις και μυες ταυτόχρονα. Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν στο τένις μπορεί να αφορούν τόσο τα άνω άκρα όσο και τα κάτω άκρα. Στα άνω άκρα οι περισσότεροι τραυματισμοί προέρχονται από κακή τεχνική και υπέρχρηση και αφορούν την άρθρωση του αγκώνα, του ώμου και του καρπού. Στα κάτω άκρα χαρακτηριστικοί είναι τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής άρθρωσεις και οι μυϊκές θλάσεις (οπίσθιων μηριαίων και γαστροκνήμιου), ενώ πολλοί είναι και οι ασκουμενοι που παραπονιούνται για πόνο στην περιοχή της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης λόγω των στροφικών και εκτατικών κινήσεων του κορμού.

Για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόησης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Ξεκινήστε με σωστή προθέρμανση

Η προθέρμανση αποτελεί ίσως και το σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης των τραυματισμών, καθώς βοηθάει στην καλύτερη προετοιμασία του σώματος για τα φορτία που θα δεχθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης. Για τα κάτω άκρα προτείνεται χαλαρό τρέξιμο ή σκοινάκι για 10-15’. Για τα χέρια προτείνονται ασκήσεις χαμηλής αντίστασης με λάστιχα για τους στροφείς του ώμου, τους μύες του καρπού και τους μύες της πλάτης (10 επαναλήψεις Χ 3 σετ). 

Κάντε συχνά διαλείμματα

Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Η κόπωση τείνει να χαλάσει την τεχνική των παιχτών με αποτέλεσμα την πρόκληση τραυματισμών. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν προς το τέλος ενός αγώνα ή της προπόνησης.

Επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για εσάς

Η ρακέτα θα πρέπει να έχει επιλεχθεί με το σωστό μέγεθος λαβής, καθώς και το κατάλληλο βάρος ανάλογα με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και το επίπεδο του αθλούμενου. Προτείνεται η συμβουλή κάποιου επαγγελματία για την επιλογή των παραπάνω . Σημαντικό είναι επίσης η ρακέτα να διατηρείται σε καλή κατάσταση (λαβή, πλέγμα κλπ). Τέλος, χρησιμοποιείτε ειδικά παπούτσια για το συγκεκριμένο άθλημα με καλή υποστήριξη στην περιοχή του αστραγάλου.

Βελτιώστε την τεχνική σας

Η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων με κακή τεχνική μπορεί να περιορίσει την απόδοση του αθλούμενου και να συμβάλλει στην δημιουργία τραυματισμού. Συστήνεται η εκμάθηση σωστής τεχνικής από προπονητές τένις ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια ενασχόλησης με το άθλημα.

Σταματήστε αμέσως εάν νιωσετε ενόχληση ή πόνο

Είναι πολύ σημαντικό ο αθλούμενος να μπορεί να «ακούσει» το σώμα του και σε περίπτωση εμφάνισης πόνου κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης να σταματήσει και να συμβουλευτεί το γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή του. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί ο τραυματισμός του, με αποτέλεσμα να απέχει από το άθλημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αφιερώστε χρόνο για την αποθεραπεία

Επαναφέρει ομάλά τον καρδιακό ρυθμό στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά συμβάλλει και στην μείωση της συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος και των διαφόρων υποπροϊόντων που παράγονται κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης, μειώνοντας έτσι την αίσθηση του μυϊκού κάματου. Προτείνεται 10’ χαλαρό τρέξιμο, διατάσεις για όλο το σώμα και πολύ καλή ενυδάτωση.

Recent Posts
τενις, tennis, grip, wrist, pain, καρπός, πόνοςΕγκαρσιος κοιλιακός μυς και οξεία οσφυαλγία