31 Oct ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ – TENNIS ELBOW
ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ – TENNIS ELBOW
Γράφει η Κωνσταντίνα Βουκελάτου, PT-OMT
Η έξω επικονδυλίτιδα, γνωστή και ως tennis elbow, είναι το πιο γνωστό σύνδρομο υπέρχρησης του αγκώνα. Οφείλεται στον τραυματισμό των τενόντων των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου και στις περισσότερες περιπτώσεις στον βραχύ κερκιδικό εκτείνων τον καρπό. Ο πόνος είναι εντοπισμένος στον έξω επικόνδυλο και γύρω από αυτόν.
Η έξω επικονυλίτιδα επηρεάζει το 1-3% του πληθυσμού σε ηλικία 35-50 χρονών και εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα στους άντρες και στις γυναίκες. Παρόλο που η ονομασία του συνδρόμου παραπέμπει σε τραυματισμό των τενιστών, μόνο το 5% σχετίζεται με το άθλημα αυτό. Μεγάλα φορτία στους μύες τα οποία χρόνια στρεσάρουν τον τένοντα στο σημείο του έξω επικόνδυλου, είναι η βασική αιτία πρόκλησης επικονδυλίτιδας. Ο τραυματισμός αυτός σχετίζεται με επαναλμβανόμενες δραστηριότητες του άνω άκρου, όπως η χρήση υπολογιστή, η άρση πολλών βαρών, η απότομη κίνηση υπτιασμού ή πρηνισμού του αντιβραχίου, καθώς και με δραστηριότητες όπου υπάρχουν επαναλαμβανόμενες δονήσεις.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση γίνεται κλινικά και σύμφωνα με το ιστορικό του εκάστοτε ασθενή. Επιβεβαιώνεται μέσω του διαγνωστικού υπερήχου, καθώς και των ειδικών ορθοπαιδικών δοκιμασιών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Πόνος που εμφανίζεται 24-72 ώρες μετά από έντονη δραστηριότητα του καρπού
- Πόνος εντοπισμένος στο έξω επικόνδυλο που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τον καρπό ή/και τα δάχτυλα
- Δυσκολία στην άρση και στη συγκράτηση ενός αντικειμένου (πόνος ή/και αδυναμία)
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο είναι μία από τις πιο γνωστές και αποδεδειγμένες μεθόδους στις τενοντοπάθειες. Μέσω των μηχανικών κρουστικών κυμάτων ακριβώς στο σημείο που υπάρχει ο πόνος επιτυγχάνεται η άμεση μείωσή του. Στη συνέχεια με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ισομετρικών ή/και έκκεντρων ασκήσεων επιτυγχάνουμε ενδυνάμωση των μυών και των τενόντων του χεριού ώστε να αρχίσει να γίνεται ξανά λειτουργικό. Επιπλέον, η χρήση σκληρού tape μετά την θεραπεία βοηθάει στην μείωση του πόνου και στην καλύτερη λειτουργία του χεριού στην καθημερινότητα του ασθενή και μετά τη θεραπεία.
No Comments