ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ (BFR)

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ (BFR)

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΙΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ (BFR)

By admin

 In Uncategorized

Γράφει η Γεωργία Ιατρίδου, PT, MSc, PhD

Το Blood Flow Restriction (BFR) – Προπόνηση Περιορισμού Αιματικής Ροής είναι μια μέθοδος η οποία περιορίζει μερικώς την αρτηριακή ροή και πλήρως την φλεβική ροή των άκρων (χέρια και πόδια) μέσω μιας μανσέτας που τυλίγεται γύρω από τα άκρα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η προπόνηση BFR αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ‘60 στην Ιαπωνία και ήταν γνωστή ως εκπαίδευση KAATSU. Τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από ανθρώπους που ασχολούνταν με το bodybuilding για την επίτευξη μυϊκής υπερτροφίας, ενώ αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται από επαγγελματίες αθλητές όλων των αθλημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φαίνεται ότι συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής δύναμης και υπερτροφίας εφαρμόζοντας αντίσταση ίση με το 20% της μιας μέγιστης επανάληψης. Το γεγονός αυτό την καθιστά πολύτιμη στο κομμάτι της αποκατάστασης, κυρίως σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα, σε ασθενείς πριν ή μετά από χειρουργείο ή σε ασθενείς μετά από ακινητοποίηση, όπου η άσκηση με μεγάλες αντιστάσεις αντενδείκνυται ή είναι αδύνατη. Η υπερτροφία των μυών μπορεί να παρατηρηθεί μέσα σε μια περίοδο των 3 εβδομάδων και άνω.

Μηχανισμός Δράσης
Αλλάζει τοπικά η ομοιόσταση μιας και οι μύες δεν τροφοδοτούνται αρκετά με οξυγόνο και ενεργοποιούνται σχεδόν αμέσως οι μυϊκές ίνες τύπου 2 λόγω του περιορισμού της αιματικής ροής . Αυτόματα απελευθερώνονται αναβολικές ορμόνες που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα όπως η αυξητική ορμόνη (GH) και προκαλείται διόγκωση των μυϊκών κυττάρων.

Πλεονεκτήματα BFR vs Προπόνηση Υψηλής Έντασης
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής BFR συγκριτικά με τις ασκήσεις υψηλής έντασης/φορτίου είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας και της μυϊκής δύναμης με χρήση λιγότερου βάρους, λιγότερων επαναλήψεων και λιγότερου χρόνου, και κυρίως με μικρότερη έως καθόλου φόρτιση – καταπόνηση στις αρθρώσεις και στους τένοντες. Παρόλα αυτά υπάρχουν αυστηρές αντενδείξεις στη χρήση της τεχνικής BFR, οι οποίες αφορούν κυρίως άτομα με προβλήματα στο κυκλοφορικό και αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής. Για το λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να αξιολογούνται για τους κινδύνους και τις αντενδείξεις πριν από την εφαρμογή του BFR.

No Comments

Post A Comment

Call Now Button