“ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ” ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΔΟΥ ΣΤΗ LIFO

“ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ” ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΔΟΥ ΣΤΗ LIFO

 

Η καθιστική εργασία, η ενασχόληση με ψηφιακές συσκευές, τα σπορ και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν κακώσεις στο σώμα που δημιουργούν έντονο πόνο και μυοσκελετικές στρεβλώσεις, οι οποίες υπονομεύουν την ποιότητα ζωής, την αποδοτικότητα και την ευεξία. Όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τις πιο προηγμένες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές τις οποίες αναλύει η φυσικοθεραπεύτρια Γεωργία Ιατρίδου, ιδρύτρια του Κέντρου Φυσικοθεραπείας «Physiospot».

— Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση αύξησαν τα μυοσκελετικά προβλήματα;
Αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων και σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον αυξήθηκαν κατά την πανδημία. Ο κυριότερος είναι η έλλειψη ειδικά διαμορφωμένου χώρου εργασίας και εργονομικού εξοπλισμού. Κάπως έτσι αναπτύχθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως στη σπονδυλική στήλη και στα άνω άκρα. Παράλληλα, η σημαντική αλλαγή στον τρόπο άσκησης των ανθρώπων προκάλεσε επίσης την εμφάνιση διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων που δεν συναντούσαμε συχνά πριν. Για παράδειγμα, αρκετός κόσμος ξεκίνησε outdoor δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, χωρίς να έχει τη σωστή καθοδήγηση, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πολλοί τραυματισμοί στα κάτω άκρα.

— Οι παθήσεις των τενόντων παρουσιάζουν έξαρση. Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζονται; 

Οι τενοντοπάθειες έχουν πολύπλοκη παθολογία. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μία τενοντοπάθεια θα πρέπει να αξιολογηθεί σωστά και να ληφθεί υπόψη τόσο η αιτία όσο και το στάδιο της παθολογίας του τένοντα. Είναι διαφορετικό το να μιλάμε για χρόνιο φορτίο στον τένοντα και διαφορετικό για οξύ φορτίο. Και οι δύο περιπτώσεις σχετίζονται με την εμφάνιση τενοντοπάθειας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως η εμφάνισή της οφείλεται στην υπέρχρηση των τενόντων. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως για να αντιμετωπιστεί σωστά μια τέτοια παθολογία θα πρέπει πρώτα να εξαλειφθεί το αίτιο που την προκαλεί, διαφορετικά η θεραπεία δεν μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να τροποποιήσουμε ή να μειώσουμε τα φορτία που δέχεται ο τένοντας, αρχικά μέσα από τη συμβουλευτική προσέγγιση του ασθενούς. Επόμενο βήμα είναι η μείωση του πόνου και της ευερεθιστότητας του τένοντα με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η θεραπεία ραδιοκυμάτων, ο κρουστικός υπέρηχος (shockwave therapy), ο βελονισμός κ.ά., και παράλληλα ο σχεδιασμός ενός εξειδικευμένου προγράμματος ασκήσεων με στόχο τη σταδιακή αύξηση της αντοχής του τένοντα. Το πρόγραμμα της αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσει από 6 εβδομάδες έως 6 μήνες, ανάλογα με τον τένοντα που αφορά και το στάδιο της παθολογίας του.

— Ποιες είναι οι κορυφαίες θεραπείες του κέντρου φυσικοθεραπείας Physiospot; 

Το κέντρο μας εξειδικεύεται στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων, αθλητικών κακώσεων και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Κορυφαία θεραπεία στη μυοσκελετική αποκατάσταση αποτελεί η τεχνολογία ραδιοκυμάτων INDIBA, η οποία κατέχει σημαίνουσα θέση στην παγκόσμια ιατρική καινοτομία γιατί προσφέρει γρήγορη επούλωση των τραυματισμένων ιστών, άμεση μείωση του πόνου και μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη ημέρα ενός τραυματισμού ή ενός χειρουργείου. Από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες στον χώρο της αποκατάστασης, η οποία έχει δώσει οριστική λύση σε πολλά μυοσκελετικά προβλήματα, είναι και ο κρουστικός υπέρηχος. Πρόκειται για μια ανώδυνη, μη-χειρουργική λύση στις χρόνιες παθήσεις των μυών και των τενόντων. Είναι η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης επώδυνων καταστάσεων, όπως η ασβεστοποίηση τενόντων, η άκανθα πτέρνας, η επικονδυλίτιδα αγκώνος, η θυλακίτιδα, η πελματιαία απονευρωσίτιδα κ.ά., προσφέροντας άμεση ανακούφιση και βελτίωση της κίνησης από τις πρώτες εφαρμογές της. Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου μας προσφέρει εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την καλύτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση οξείων και χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων, με σημαντικότερες αυτές του βιοϊατρικού βελονισμού, του manual therapy και της χειροπρακτικής. Η καλύτερη συντήρηση για τον ασθενή είναι η άσκηση. Για τον λόγο αυτό το κέντρο μας διαθέτει ειδικές υπηρεσίες θεραπευτικής άσκησης, όπως η διορθωτική άσκηση (corrective exercise) και το clinical pilates. Επίσης, κάθε ασθενής που ολοκληρώνει τις θεραπείες του στο κέντρο μας λαμβάνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο αναδιαμορφώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την επαναξιολόγηση που γίνεται με ειδικά μέσα και εργαλεία αξιολόγησης, όπως ο διαγνωστικός υπέρηχος και το Functional Movement Screen Test.

 

Link άρθρου:

https://www.lifo.gr/thegoodlifo/ygeia-eueksia/fysikotherapeia-o-polytimos-symmahos-tis-myoskeletikis-ygeias

No Comments

Post A Comment

Call Now Button