ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΛΑΒΗ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ;

ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΛΑΒΗ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ;

ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΛΑΒΗ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ;

Γράφει η Δέσποινα Δεβετζή, PT, OMT (cand.)

Το τένις είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο αποκτώντας ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Τα οφέλη που προσφέρει στη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι πολλά, ωστόσο η υπερβολική προπόνηση, η κακή τεχνική και η ελλιπής φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα που το χαρακτηρίζει συμβάλλουν στην εμφάνιση τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες φαίνεται πως ο τρόπος με τον οποίο κρατά ο αθλητής τη ρακέτα φορτίζει συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές στον καρπό και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πόνου. Οι λαβές που χρησιμοποιούνται στο τένις (forehand) είναι: Continental, Eastern, Semi-Western & Western. Από αυτές η Εastern & Semi-Western χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους ερασιτέχνες αθλητές.

Eastern grip
Semi-Western grip

Η Eastern λαβή φορτίζει περισσότερο την εξωτερική πλευρά του καρπού προς τη μεριά του αντίχειρα, ενώ η Semi-Western την εσωτερική πλευρά του καρπού προς τη μεριά του μικρού δακτύλου. Αναλυτικότερα, έχει βρεθεί ότι η Eastern λαβή σχετίζεται με φλεγμονή στους τένοντες του Κερκιδικού Καμπτήρα του Καρπού, του Βραχύ Εκτείνοντα και του Μακρού Απαγωγού του Αντίχειρα (σύνδρομο De Quervain). Η Semi-Western λαβή από την άλλη, σχετίζεται με κάκωση του τρίγωνου χόνδρου και φλεγμονή στον τένοντα του Ωλένιου Εκτείνοντα του Καρπού.

Για την πρόληψη τραυματισμού στον καρπό ανεξαρτήτου λαβής χρειάζεται σωστή τεχνική και συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών (εκτεινόντων & καμπτήρων του καρπού), ασκήσεις κινητικότητας της άρθρωσης του καρπού καθώς και διατάσεις των εν λόγω μυών. Σε περίπτωση εμφάνισης πόνου στον καρπό θα πρέπει ο ασκούμενος να απευθυνθεί στον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή του για περαιτέρω αξιολόγηση.

Βιβλιογραφία

  • Pluim, B. M., Staal, J. B., Windler, G. E. & Jayanthi, N., 2014. Tennis injuries: occurrence, aetiology, and prevention. British Journal of Sports Medicine, 9 July, pp. 415-422.
  • Tagliafico, A. S. et al., 2009. Wrist Injuries in Nonprofessional Tennis:Relationships With Different Grips. American Journal of Sports Medicine, 6 March, pp. 760-769.
No Comments

Post A Comment

Call Now Button